lördag 9 november 2013

Blandat resultat vid Nynäs

30 oktober 2013. Jag och Jens har bestämt oss för att göra ett sista försök till att få någon stor gädda. Det vore ju inte värdigt att vinna med en liten fjuttig 8.5 kg gädda 2013. Det vore ju ett bakslag! Hösten kan leverera stora gäddor eller inget alls. Det är lite svårare att hitta dem men gör man det så brukar medelvikten vara bra mycket högre än sommarens gäddor som mer kan räknas i kvantitet.

Hur som helst, klockan är 9 på morgonen när Jens hämtar upp mig på Skolvägen 6 i Vagnhärad. Vi åker till Trosa och sätter på Torsken på släpet.

Vi har redan bestämt oss för att inte lägga i båten från Trosa hamn. Av två orsaker. Dels upplever vi det som att det alltid är otroligt många som är ute och fiskar i Trosa skärgård, och dels för att det skulle vara roligt att testa något nytt.

Istället styrde vi bilen och båten till Nynäs, och den ramp som ligger nedanför slottet. Det blåste en lätt bris när Torsken sakta skickades ner i vattnet. Klockan hade hunnit bli strax efter 10, men det var fortfarande många timmar kvar innan mörkret skulle komma. Allt kändes perfekt!



Då uppstod problem. Varken jag eller Jens hade kollat tanken på båten. Och det visar sig att den är helt tom. Jag hade glömt bort att vi inte längre tankar upp båten fullt efter vi är klara, och antagligen hade bröderna Mats och Jimmy Sinkkonen vart ute tidigare i veckan. För det var verkligen snustorrt! Inte en droppe.

Istället för att starta fisket fick vi hoppa in i bilen och åka till Tystberga och tanka. Sedan tillbaka igen. Klockan är nästan 11 när vi hoppar i Torsken, och äntligen kan vi börja!

Och det startade bra. Vi började i ett litet sund, där vi såg flera gäddor sticka iväg när vi kom åkande. Någon minut efter vi ankrat så har Jens krokat en lite större gädda. Troligtvis över 3 kg men vi blir lite hetsiga när inte håven är redo och gäddan lossnar vid båten. Vi fixar i ordning håven innan vi kastar ut igen. Även jag tappar en gädda innan Jens krokar en riktigt fin gädda på 4 kg.

 
En grymt bra start på dagen! Gäddan mäter 83 cm. Jag skickar iväg bilden på gäddan till Mats och Jimmy och Jimmys svar kommer blixsnabbt "Jävla Camfil!!"
 
 
En riktigt bra start på dagen! Vi tar några gäddor till innan vi gör misstaget att bege oss längre ut i skärgården, ut mot Ringsö . Det tar tid att ta sig ut dit, och väl där är det helt dött. Tills vi hittar en liten kanal till en insjö. En grund Sandvik med mycket vass. Då ser vi återigen gäddor, bland annat en på 5 kg som simmar förbi båten.

Vi drar slutsatsen att gäddorna verkar ligga långt in i vikar, inte långt ut i skärgården. Det ska visa sig funka bättre. Och slutet av dagen känns det som vi verkligen hittar rätt. Vi tar gädda på gädda. Gäddorna hugger precis vid land, i grunda sandvikar. Totalt under dagen tar vi 9 gäddor. Gäddorna fördelar sig så jämt de kan mellan oss, dock ingen som väger mer än 4 kg.

Totalt sett en bra dag! Men det kändes lite surt att det var först på slutet som vi kom på var gäddorna befann sig. Några timmar till hade säkerligen kunnat ge oss mycket mer gäddor!

 
 Vi kan också konstatera att vi älskar föräldraledighet :D

Och stort tack till våra mammor och svärföräldrar som gjorde denna dag möjlig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar