måndag 25 april 2011

Åland - Påsken 2011

Team Torsken och båten Torsken har fått känna på vattnet för första gången under 2011. Här kommer en kort redogörelse över ett av de bästa fisket vi haft på Åland.



Torsdagen den 22 April reste Joel Källström, Jonas Eriksson, Mats Dahlenius och Henrik Karlsson till Åland för årets första fiskeresa. Eftersom gäddorna är nära lek var målet att fånga havsöring. Spänningen var stor när vi klev på Eckerölinjen och inhandlade färdkost. Vi skänkte också en tanke till vår gode fiskekamrat Jimmy Stenqvist som var hemma och väntade på att få bli pappa.



Fredagsmorgon och vädret var perfekt. Hyfsad sydlig vind och solen gassade. Vi körde ut till Långnabba på Ålands västra kust och började vårt fiske. Efter bara några minuter kom det första hugget för undertecknad. Pulsen gick upp men till vår stora besvikelse visade det sig bara vara en vilsen 1.5 kg gädda som huggit på mitt havsöringsdrag. 3h senare kunde vi konstatera att det var den enda fisken som vi fått.

Stor besvikelse men istället för att gräva ner oss så ändrade vi taktik. Hugget från gäddan vittnade om att leken kanske inte börjat ännu. Vi sjösatte Torsken och gav oss ut. Och ganska snart kunde vi konstatera att gäddorna fanns där. De stod i stora högar i sandvikarna och visade inte så stort intresse för våra drag. En del hade med andra ord börjat leka.

Mats spräckte dödläget med en gädda under kilot och sen var det igång. Joel drog upp en över 2 kg och Mats en till på liknande vikt. En stund senare blev det ett större hugg. En gädda som var betydligt större hade tagit Joels bomber och drog iväg i full fart. Så pass mycket att linan trasslade in sig i ekolodet. Efter en stunds brottning kunde vi dock landa gäddan som vägde 5.84. Nytt personbästa för Joel och nytt Ålands rekord! Gäddan sattes givetvis tillbaks som alla andra gäddor denna helg. En härlig fredag trots att den började så dåligt. 5 gäddor landade men vi hade sett betydligt fler. Kanske upp mot 30-40 gäddor som dragit ut från vikarna i stora rökmoln.



Dagen efter hoppades vi på fler stora gäddor. Och det fick vi också. Men det började dåligt. Några timmar utan en enda fisk gjorde att vi höll på att ge upp. Då högg det till i Mats spö och en fin gädda var på väg mot båten, den släppte dock men det blev början till en häftig huggperiod. I nästa kast högg något stort på min vobbler direkt på nedslaget och en stund senare hade jag landat en gädda som var i stil med Joels. Vågen visade på 5.66 och var alltså drygt hg mindre än Joels. Trots det var humöret på topp.



Vi såg hur många stora gäddor som helst som var efter vårt drag och snart landade vi gädda på gädda. Jag drog upp en gädda på 4.9 och Henrik Karlsson, som inte fiskat så mycket, slog nytt personbästa först 2.1 och sen med sin gädda på 2.7 kg. Totalt fångade vi 10 gäddor under lördagen och ingen vägde under 2 kg.

När vi styrde Torsken mot bryggan hade dock en bild etsat sig fast på min och Mats näthinna. Samtidigt som Mats drillade en gädda var en stor gädda efter mitt drag som en skugga. Gäddan var betydligt större än de 5-6 kg gäddor som följt efter tidigare och följde efter min vobbler trots att jag hade en stor tångruska hängades bakom. Gäddan stannade upp, jag gjorde ett vevstopp men gäddan hade sett båten och drog iväg. Det är svårt om inte omöjligt att uppskatta vikter i vattnet men sen till grovleken och längden på gäddan så är det troligtvis den största gäddan jag sett. Kanske en vikt över 10 kg.

I stugan åt vi god påskmiddag med nyfångad sik och flundra som vi fått i näten. De tillagades i den nya röken som Mats och Joel skänkte till stugan.


Årets fiskeresa blev med andra ord riktigt lyckad. Totalt fångade vi 15 gäddor vilket kanske inte är så mycket men vikterna var otroligt bra. Fyra nya årsbästa och tre nya personbästa.

Henrik lyckades även med konststycket att fylla kaminen så man inte kunde stänga luckan typ 1 min innan vi skulle in till mariehamn. Samma Henrik blev nekad inträde och senare utkastad :D En fantastik helg i alla fall!
Tack för den här gången Åland, vi ses i sommar eller i höst!

7 kommentarer:

  1. Attsiken att man inte kunde vara med den här gången när det var drömfiske! Måste ha varit otroligt spännande när det högg så mycket stora gäddor!

    SvaraRadera
  2. Ja faktiskt, det var riktigt roligt! Sen var det perioder när det var helt dött också ska sägas. Men det fanns huggperioder framförallt på lördagen som var helt fantastisk!

    I framtiden ska vi försöka pricka in fiske mellan islossning och lek. Sen bör man kanske använda vobbler som går att veva ganska långsamt med vevstopp längs med botten. Det var i alla fall det som funkade här!

    SvaraRadera
  3. Men vi har ju varit där tidigare år precis när isen släppt, det har ju till och med varit is kvar inne i vikarna. Och då har vi ju inte haft ett napp. Men vi kanske har varit för långt ut. Eller vevat för snabbt...

    SvaraRadera
  4. Lördagen var riktigt spännande, när man inte visste om nästa som högg var en 2 kilos eller om det skulle vara en 10 kilos, grymma huggperioder och massor av gäddor som visade sig. Tyckte även att dom var sjukt snabba och pigga faktiskt och ville inte alls bli invevade. Idag har jag och Nikki varit ute med torsken en sväng i Trosa, passerade stensundsviken där jag drillade upp en 2,3 kilos. Även den var riktigt pigg.

    SvaraRadera
  5. Jag vet inte vad skillnaden i år. Kanske att vi fiskade längre in i vikarna, så långt in det bara gick i sandvikarna. Ingen vass behövdes. Men frågan är hur mycket det stör gäddorna när de gör sig beredda för lek. Lagligt?

    Härligt Mats! Fin dag kan jag tänka mig? Går det att se om ni fått någon förfrågan om att bli skribenter? Jag har skickat ut till alla men vet inte riktigt om det funkar :)

    SvaraRadera
  6. Härligt, har du bytt mejl?

    SvaraRadera